Home Uncategorized Njerëzit që ecin më ngadalë janë në rrezik më të madh nga...

Njerëzit që ecin më ngadalë janë në rrezik më të madh nga COVID-19

133
0

Sipas një ekipi studiuesish nga Qendra e Kërkimeve Shëndetësore në Leicester të Britanisë së Madhe, njerëzit që ecin ngadalë kanë katër herë më shumë gjasa të vdesin nga efektet e infeksionit të koronavirusit. Hulumtimi u drejtua nga profesori Tom Yates pranë Universitetit të Leicester i cili studion aktivitetin fizik dhe një mënyrë jetese të ulur për shëndetin.

Me këtë rast u shikua lidhja midis indeksit të masës trupore (BMI) dhe ritmit të ecjes me rrezikun e vdekshmërisë nga COVID-19. Analiza zbuloi se këmbësorët e ngadaltë me peshë normale kishin pothuajse 2.5 herë më shumë gjasa të zhvillonin COVID-19 të rëndë dhe 3.75 herë më shumë të ngjarë të vdisnin nga virusi sesa këmbësorët e shpejtë me peshë normale, shkruan Medical Xpress.

“Ne tashmë e dimë që mbipesha është një faktor kryesor rreziku për rezultatet e COVID-19. Ky është studimi i parë që tregon se ecësit e ngadaltë kanë një rrezik shumë më të lartë të rezultateve të rënda të COVID-19, pavarësisht nga pesha e tyre. Duke ditur se pandemia po vazhdon duke vërë një barrë të paparë në sistemin shëndetësor, identifikimi i individëve në rrezik më të madh dhe marrja e masave parandaluese për t’i mbrojtur ata është thelbësore”, tha Yates.

Gjetja tjetër kryesore e këtij studimi ishte se këmbësorët e ngadaltë me peshë normale ishin më të rrezikuar nga vdekja nga COVID-19 sesa këmbësorët obezë të shpejtë. Për më tepër, rreziku ishte po aq i lartë në ecës të ngadaltë me peshë normale dhe ecës të ngadaltë mbipeshe.

“Këmbësorët e shpejtë zakonisht janë treguar se kanë shëndet të mirë kardiovaskular dhe të zemrës, duke i bërë më rezistues ndaj stresuesve të jashtëm, përfshirë infeksionin viral, por kjo hipotezë nuk është vendosur ende për sëmundjet infektive.

Megjithëse ka të dhëna nga bazat e të dhënave të shoqatave se mbipesha me rezultatet e COVID-19, bazat e të dhënave rutinore klinike aktualisht nuk kanë të dhëna mbi marrëdhëniet midis fitnesit dhe rezultateve të COVID-19,

dhe pikëpamja ime është që studimet e vazhdueshme të shëndetit publik dhe mbikëqyrjes duhet të marrin në konsideratë duke përfshirë masa të thjeshta të fitnesit, të tilla si vetë-raportimi i ritmit të ecjes, me BMI, si parashikues të mundshëm të rreziqeve të rezultatit COVID-19 që në fund të fundit mund të mundësojnë metoda më të mira parandalimi dhe të shpëtojnë jetë”, tha Yates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here